Tåkerns Fältstations nyhetsarkiv

Här kan du se vad som varit nyheter en gång....

2005

 

Nyheter

Lördagen 29 oktober 2005
När kommer gässen ?
Morgonens gåsräkning började i tidigaste laget, för undertecknad, men eftersom morgonen var ljum och nästa vindstilla så fanns det all anledning att ta vara på tillfället  och bara njuta. För att ha lite koll på tiden var det bara att vända sig om och titta mot soluppgången bakom silon i Väderstad. Jag anar också Kumla tornlösa kyrka i siluetten. Vid KumlaFoto: Ruben Brage
Än var det inte flygljust, så bilradion fick äran att förmedla Naturmorgon uppblandat med lite nyheter och väder. Så småningom börjar det kännas som att det snart är dags. Fältreporter Jenny och studioreporter Lena tillsammans med de andra på Naturmorgon får ursäkta. Hörseln är lika viktig som tubkikaren just nu, så radion slås av. Mycket riktigt så hörs ett kompakt kacklande utåt sjön och snart kommer den första stora flocken som följs av ytterligare flockar. Sektorn som jag räknar i, är ganska vid på den här platsen, så det gäller att vara skärpt. Så småningom får jag ihop omkring 3500 gäss att rapportera in. Totalt, runt hela sjön får vi 10000 sädgås, 3700 grågås och 720 kanadagås. Dessutom Vitkindad gås 4 st. Spetsbergsgås 3 st. Fjällgås 1 st. Bläsgås 2 st Trana 2 st.

Lördagen 15 oktober 2005
Tranor, gäss och simfågel har räknats                        Under lördagsmorgonen bröt kalluften in från norr och vi hade gås-, tran- och simfågelräkning denna kylslagna morgon med kristallklar luft. Det blev ett massivt utsträck av tranor söderut. Under morgonen lämnade 4100 tranor sjön och det är rekord för Tåkern. Gåsräkningen slutade med 7050 grågäss, 5000 sädgäss och 3400 kanadagäss. Simfågelräkningen slutade på totalt 31 100 simfåglar. Anmärkningsvärt höga summor blev det för stjärtand (350) och knipa (1000). Det har ju varit höga antal överlag av änder under hela hösten och den tendensen håller i sig för vigg (1065) och snatterand (672), brunand 12000, knölsvan (2680) och sothöna (6800).
I övrigt kan noteras över 10 havsörnar vid sjön samt årets sista (?) bruna kärrhök.

Onsdagen 12 oktober 2005
Ett återfynd                                                                    Äntligen ett återfynd, om än ett eget. Av de knappt 20-talet märkta dvärgbeckasiner som märkts under hösten så är det bara en fågel som gått i näten igen.Nät uppJack Christer Elderud assisteras av Kent Persson   Foto: Bengt Samuelsson/Östgöta Naturbild

Tisdagen 11 oktober 2005
17 stycken
Beckasinmärkningen vid Glänås har fortsatt. På fredagskvällen sattes nytt rekord med fyra fångade och märkta dvärgbeckasiner. Senast på tisdagskvällen fångades ytterligare två och höstens summa hittills är därmed 17 dvärgbeckasiner och två enkelbeckasiner.Jack 17
Dvärgbeckasin nr 17 med sin ring     Bild: Christer Elderud / N

Onsdagen 5 oktober 2005
Fullsatt!
Det var fullsatt på kvällens föreställning. Naturguiden Lars Frölich hade stundtals fullt upp att svara på alla frågor från en månghövdad skara intresserade människor. Vem som var regissör till kvällens föreställning låter vara osagt, men en sådan här upplevelse i en otrolig brittsommarkväll, med lugnt och stilla väder och en sol som sakta lägger sig till ro bakom Omberg, det får gälla som ren bonus för en lång tid framöver. Ta chansen, det är några onsdags- och söndagskvällar kvar på Länsstyrelsens guidningar vid Hov. Fortfarande är det mycket gäss och tranor som varje kväll intar scenen. Samtidigt som tranor och gäss landar i sjön lämnar en otrolig mängd simänder sjön, för att inta de matställen som just blivit lediga.Hov Hovtornet en brittsommarkväll 2005. Foto: Ruben Brage.

Söndagen 2 oktober 2005
Ännu fler dvärgbeckasiner
Dvärgbeckasinfångsten vid Glänås går vidare, senast på söndagskvällen i perfekt väder. Och det blev en rekordkväll.     Kanske var det ett litet sällskap av dvärgbeckasiner som funnit behag i dybankarna i strandkanten. Minst fem dvärgbeckasiner uppehöll sig hur som helst på en begränsad yta varav fyra fångades och ringmärktes. Kvällen avslutades med fångst av två kärrsnäppor.Jack 7 Dvärgbeckasin nummer 7 vid Glänås. Foto: Christer Elderud.                   

Kvällen bjöd för övrigt på hög rördromaktivitet. Fem rördromar var i luften samtidigt en halvtimme efter solnedgången och ropade sitt ljudliga "gaoo" och andra mera kraxande läten.

Lördagen 1 oktober 2005
Tranor och gäss har räknats
Morgonens gåsräkning kunde genomföras i klart och något kylslaget väder. Sädgässen och tranorna har ökat sedan förra räkningen för två veckor sedan och många grågäss är fortfarande kvar. Siffrorna blev: grågås 10680, Kanadagås 1000, sädgås 4200 och trana 3250. Claes Hermansson från Hornborgasjön har räknat andelen ungfåglar i tranflockarna. Av drygt 1000 observerade var ca 12 % ungfåglar. I gårkväll gjorde Christer Elderud ett nytt försök att fånga dvärgbeckasin vid Glänås. Denna gång blev det dock bara en taltrast och en björktrast. Nu under hösten finns Länsstyrelsens guide vid Hovtornet söndag- och onsdagkvällar. Även guidning vid Glänås varje helg 9-14. 

Tisdagen 27 september 2005
I nätmörkret vid Glänås
En direktrapport från nätmörkret vid Glänås i fredags kväll varslade om dvärgbeckasin. Och beckasin var det, dock en enkel visade det sig snart i lampans sken.
MEN – på måndagskvällen fångades dvärgbeckasin nummer tre för hösten av Christer Elderud och Kent Person. Under sex nätkvällar vid Glänås, från solnedgång och två timmar framåt, har alltså tre av fyra beckasiner som fångats och ringmärkts varit dvärgbeckasiner. Det betyder förstås att dvärgbeckasinen är avsevärt vanligare än den vanliga enkelbeckasinen vid Tåkern så här års…
--Det hela började, mycket oväntat, med att en berguv hoade i strandskogen vid Glänås kl 19 på måndagskvällen, ca 150 meter öster om tornet. Den höll på i väl fem minuter, tog paus, och återkom från samma plats kl 19.15 och höll på en god stund till. Det är första gången på 45 år som jag hört berguv vid Glänås säger Christer Elderud.
Han rapporterar vidare att det på söndagen, 25/9, fanns en flock om 50 steglitsar vid bron mellan Kälkestad och Gottorp och om en varfågel som flög förbi Glänåstornet.
--Vid 20-tiden kom en rördrom, högt över sjön, och ropade sitt havstrutliknande, ekande ljudliga "gaoo". Det brukar vara ett sträckläte som upprepas med sex – tio sekunders mellanrum på rak flygkurs. I det här fallet fick jag syn på dromen i sällskap med ytterligare en. De gick ner i höjd från öster och landade i Svanshalsvassen.

Dvärgbeckasin nummer 3 vid Glänås. Foto: Christer Elderud.

Lördagen 24 september 2005
Ännu en dvärgbeckasin i näten
Stationens andra dvärgbeckasin för hösten fångades på torsdagskvällen på precis samma ställe som den förra, i omedelbar närhet av Glänåsområdet. Kvällen var ljum och idealisk för nätfångst med tanke på vinden, en försumbar sydvästlig. Fångstmännen denna kväll var veteranerna Christer Elderud, Kent Person och Gebbe Björkman. Dvärgbeckasin nummer två kom även den flygande i strandkanten från Svanshalshållet, ungefär en och en halv timma efter solnedgången. Denna lilla vadare är en utpräglad "doldis" som inte hörs och inte syns - förrän den sitter där i nätet. Kvällen efter var lika fin den och då fångade Christer Elderud och Göran Bergengren en tredje beckasin - denna gång dock en enkel. På lördagsmorgonen fångades dessutom 2 kärrsnäppor vid Glänås. Vid Renstad kanal var det stor aktivitet på skäggmesarna och sju märktes. Rörsångarna sjunger på sista versen och endast tre fångades. Det har varit ett dystert år för rör- och sävsångare. Endast 20 rörsångare per 100 nättimmar har fångats. Det är den lägsta siffran sedan den standardiserade fångsten började 1991. I fjol var siffran 50 och i förfjol 59. Det näst lägsta var 32 st per 100 nt 1998. Den kalla försommaren är troligen orsaken. Sävsparven har däremot visat på normala mängder i fångsten - lika många i år som i fjol.Jack 2 Dvärgbeckasin vid Glänås 22 sept. Foto: Christer Elderud.

Lördagen 17 september 2005
Tranor, gäss och simfåglar i mängd
I dag var det europeisk tran-, grågås- och andräkning. Det är fortfarande historiskt stora mängder brunand i sjön. Vi uppskattar antalet till ca 16000!!. Det var också höga antal av sothöna (5600), bläsand (3000), snatterand (405), knölsvan 2320 och skäggdopping (370). Även två smådoppingar sågs. Antalet tranor var 2700, grågäss 13820, kanadagäss 2450 och sädgäss 2150. I gårkväll passerade även en riktig raritet förbi utanför stugan - en gammal stäpphökshane. Om den blir godkänd är det den 270:e arten för Tåkern.

Lördagen 17  september 2005
Ny tranbok presenteras
Göran Lundin, bördig från Norrköping, i svenska tranarbetsgruppen kom idag till Kvarnstugan och presenterade sin nya bok om tranorna och deras rastplatser i Europa. 16 viktiga rastplatser i Finland, Sverige, Estland, Tyskland, Frankrike, Ungern och Spanien presenteras på 228 sidor på engelska och respektive lands hemspråk. Boken är mycket rikt illustrerad med färgbilder, kartor och figurer. Tåkern är givetvis med på 13 sidor. Du kan beställa boken av Länsstyrelsen Östergötland. Pris ca 200 kr
Bok
Göran berättar om sin nya tranbok - the grey crane book.

Onsdagen 14  september 2005
Färgmärkt i kikaren
Den tranunge som märktes i somras på Väversundamaden kunde idag ses med sitt syskon och sina föräldrar. Den har alltså överlevt den känsliga första perioden i sitt liv. Vi önskar den lycka till på färden söderut. Den trana som märktes i fjol sågs också idag (17 september) i en flock norr om Tåkern.Tranunge Den färgmärkta tranungen. Foto: Karl-Martin Axelsson.

Fredagen 9  september 2005
Dvärgbeck i nätet!
Christer Elderud och Kent Person fångade i kväll en dvärgbeckasin i nät vid Glänås fågeltorn på första försöket. Christer var säker på sin sak när han satte i gång och vår skepsis (så lätt kan det väl inte vara?) till detta företag kom genast på skam. Christer vet väl hur det ligger till eftersom han spenderade halva sin ungdom där nere vid Tornet på 60-talet. Det var stationens femte märkta dvärgbeckasin. Den första märktes vid starten 1964 och tre märktes 1966 Jack 5
Den näpna dvärgbeckasinen.
Foto: Kent Person.

Söndagen 4  september 2005
Mycket grått men lite smått!
Höstens andra räkning av tranor och gäss (3/9) resulterade i 14200 grågäss, vilket är snudd på rekord för Tåkern. Det var också mycket tranor för årstiden - 2800. De första sädgässen (30 ) har också kommit. I helgen har vi ringmärkt i vassen vid Renstad kanal också, men det är betydligt färre rörsångare än normalt i näten detta år. Även från andra ringmärkningsplatser i Sverige rapporteras om färre småfåglar än normalt. Bland helgens ovanligare observationer kan nämnas en sandlöpare vid Sjötuna udde. 

Lördagen 20 augusti 2005
Simfåglar till max!
Höstens första räkning av simfåglar och gäss resulterade i många rekord. Grågås 11230, kanadagås 350, trana 1950, skäggdopping 307, storskarv 400, knölsvan 2280, bläsand 3000, chilensk bläsand 1 (parkrymling), snatterand 720, kricka 1730, gräsand 1530, stjärtand 15, skedand 67, brunand 16000, vigg 1500, bergand 2, knipa 100 och sothöna 15000. Det är historiskt höga siffror för många arter, särskilt för brunand och snatterand. 

Måndagen 8 augusti 2005
Det händer saker i vassen
Ringmärkningen går vidare nu med personalen Johan Jensen, Axel Jensen, Elis Ölvingsson samt Andris Avotnis från Lettland. I morse hände något högst ovanligt. En ung brun kärrhök satt och halvsov längst bort på spången vid nätgatan. Efter lite smygande kunde den fångas med händerna rätt och slätt. Efter märkningen såg den fortfarande lite loj ut men när vi släppte den flög den lite nonchalant i väg över fälten. Fångsten i vassen är lite medioker så här långt bara 30-70 fåglar per dag. En ung vassångare fångades för några dagar sedan. Lite spaning ut över sjön ger en makalös syn - det är svartprickigt med änder där ute - kanske 40-50 000 !?  Unge Axel Jensen med ung brunhök.

Måndagen 25 juli 2005
Anders tar över
Anders Olofsson från Karlstad har anlänt och kommer att tjänstgöra som platschef/ringmärkare ett par veckor framåt. I dag fångades ca 40 fåglar vid Renstad Kanal. Samtidigt reser Janusz Stepniewski hem till Polen igen efter ett väl förrättat värv i vassen - eller vad sägs om 259 ringmärkta skäggmesungar! I övrigt kan nämnas ca 120 kärrsnäppor som rastade vid Sjötuna igår och att sex flygga årsungar av svarttärna har setts Anders
Anders med en trädgårdssångare.

Söndagen 10 juli 2005
Falco - en gång till!
Ett andra pilgrimsfalkspar har upptäckts på Omberg ! och i dag märktes tre söta ungar, två hanar och en hona. På de röda färgringarna finns bokstäverna XX, GG resp. GJ.  I boet hittades fjädrar av skrattmås och duvor. Eventuella ringar på föräldrarna har inte kunnat läsas av.Pilgrimsfalk Foto: Karl-Martin Axelsson.

Söndagen 3 juli 2005
Tåkerns andra trana märkt
För andra året i rad lyckades vi fånga och ringmärka en tranunge vid Tåkern. Det var Karl-Martin Axelsson (till vänster) som lade på en 400-meters rökare på Väversundamaden och kom ifatt tranan. Den märktes med färgringar med kombinationen röd-svart-röd på vänster ben och vit-ljusblå-grön på höger. En färgkombination som vi kunde använda samordnat med Svenska Tranarbetsgruppen. Igår började den standardiserade ringmärkningen med småfågelnät vid Renstad kanal. ca 20 fåglar fångades - mest rörsångare och endast gamla fåglar.Trana

Torsdagen 23 juni 2005
Lyckad falkmärkning
Idag märkte vi två pilgrimsfalksungar på Omberg. Honan fanns i närheten och vi kunde se hennes färgringar. Det är samma hona som tidigare. Hon är nu nio år gammal och har häckat här sedan 1999. Pilgrimsfalkar
Lars Gezelius med falktrollen. Foto: Olle Jonsson.

Lördagen 18 juni 2005
Janusz Stepniewski har anlänt
Vår vän från Polen kommer även detta år att utföra ett tungt fältarbete i det stora träsket. Hans huvuduppgift är att inventera i vassarna och att ringmärka boungar av främst skäggmes.Janusz

Söndagen 12 juni 2005
Paddling, paddling
Nu värker det i Kims axlar för nu paddlads det runt i vassarna. Trastsångare och kolonihäckande måsar och tärning inventeras. Vi märker också en hel del boungar av dessa.Kanot

Nationaldagen 6 juni 2005
Boungemärkning i holkarna
Denna kylslagna försommarhelg har arbetet koncentrerats på att gå igenom alla 130 holkarna vid Glänås och Kvarnstugan. Det ser ganska bra ut med många lyckade meshäckningar och ruvande flugsnappare. Vi har märkt 120 ungar; blåmes 70, talgoxe 42, sädesärla 4. Dessutom 3 tofsvipeungar och 10 flugsnapparhonor. Nattsångarna har inte varit så aktiva i kylan men nattskärran har hörts på Dags mosse och ett par vaktlar i Gottorp.Kim

Onsdag 1 juni 2005
Gåsmärkning - med ungdomsgänget
En kvällssprint på trädan intill Väversunda gav 13 fångade gåsungar som snabbt och lätt kunde ringmärkas. Det var fältstationens ungdomsgrupp från Lysingsskolan i Ödeshög som stod för den lyckade fångsten. Under kvällen sågs också en ängshök vid Kvarnstugan. Dubbelbeckasin har nyligen hörts på Väversundamaden samt vid Herrestadmaden. Vid Ramstadbron spelar 2 småfläckiga sumphöns.Anseranser

Torsdag 19 maj 2005
RSPB - Royal Society for Bird Protection
En grupp från denna ärorika fågelskyddsförening i England gästar Tåkern ett par dagar. De är imponerade av Tåkerns mäktiga vassar och välhävdade strandängar. Skräntärna och törnskata var highlights. Vi imponeras av denna förening - 1 miljon medlemmar, 1500 anställda, 180 egna reservat och 1 miljard kr i årlig omsättning. Klart dom kan göra mycket naturvård för det, men på relativt små ytor. En viktig del i deras arbete är att nyskapa vassområden, vilket är en bristvara i UK.

Lördag 14 maj 2005
Vårt enda hopp - en gräshopp
En nattlig räd i buskarna gav oss i nätet en gräshoppsångare som suttit utanför fältstationen och sjungit några nätter igenom. Det var en omärkt hane. Vi trodde väl att det skulle vara den hane vi fångade på samma plats i fjol - men icke sa nicke. Det var en ny hane.Gräshoppssångare

Torsdag 12 maj 2005
Praktikant -med rätt att skåda
Just nu praktiserar Martin Linzie, Leksand, på fältstationen. Han kommer att ha koll på strandängarna under ett par veckor i maj. I dag guidades en skolklass från Himmelstalundsskolan i Norrköping. Ringmärkning visades vid Renstad kanal. Här ses Martin med en sävsparvshane som kontrollerades med en ring från Helgoland i Tyskland.Linzie

Fredag 6 maj 2005
Ungdomsgruppen kollar på ringmärkning
Tåkerns fältstations ungdomsgrupp från Lysingsskolan i Ödeshög var idag ute på stationen och deltog i ringmärkningen i trädgården. Vi fångade svartvit flugsnappare, bofink, lövsångare, entita, rödvingetrast, pilfink och talgoxe. Personalen under kristihimmelsfärdshelgen är Lars Gezelius och Kim Arrio. Arbetet består i strandängsinventering och koll efter bobyggande kärrhökar och pungmesar. Bland gårdagens obsar kan nämnas en myrspov vid Glänås och en rödstrupig piplärka samt tre svärtor vid Stora Lunds naturreservat vid Vättern.
 Ungdomsgänget på ringmärkningsvisning.

Rödvingetrast

Rödvingetrast, gammal hona med ruvfläck. 

Lördag 23 april 2005
Hökar, vipor och salamandrar
Under kommande vecka arbetar vår trotjänare Ture Persson som platschef på stationen. Han kommer att fokusera på bobyggande kärrhökar och tutande rördrommar. Strandängsinventerarna siktar in sig på ruvande tofsvipor. I övrigt gästas stationen av Jacob Antonsson och Tommy Karlsson som inventerar större vattensalamander i trakten åt Länsstyrelsen. Oväntade saker kan alltid dyka upp. Förra lördagen siktade Kent Person en vit stork vid Lassagården. 

Söndag 17 april 2005
Lövsångarna är här!
Under lördagen noterades de första lövsångarna vid Svälinge enligt Gebbe Björkman. I övrigt finns det en hel del bergfinkar i bygden på väg norrut. I Tåkern räknades under söndagen till 700 knölsvanar. 

Söndag 10 april 2005
Ringmärkningsguidning och gåsräkning
Under lördagen visade Karl-Martin Axelsson ringmärkning för ett stort antal besökare vid Glänås fågeltorn. Bland arter som ringmärktes kan nämnas trädkrypare, koltrast, sävsparv, rödhake, blåmes, bofink. På söndagen höll vi vårens tredje gås- och tranräkning och resultatet blev nästan 1900 tranor (nästan alla flög ut vid Svälinge), 2500 sädgäss, 600 grågäss och 63 bläsgäss.  I övrigt har stenskvätta, ringtrast och årta nu noterats bland vårprimörerna.Kalle  Kalle visar ringmärkartakter.                                            FOTO: Ruben Brage

Lördag 2 april 2005
Tranor och gäss
Morgonens gåsräkning slutade på rätt så höga antal för sädgås och trana. 5100 sädgäss är det högsta på flera vårar vid Tåkern. Tranorna har strömmat till i veckan och 1200 räknades in, de flesta norr om sjön. På Hånger sågs också en flock om 48 bläsgäss och 4 vitkindade gäss. En bändelkorsnäbb noterades vid Svälinge. 

Måndag 28 mars 2005
Gåsräkning
Vårens första gåsräkning är avklarad, något senare än normalt. Sädgässen var flest med 4600, följt av grågås med 2500. I övrigt noterades 200 kanadagäss, 20 bläsgäss och enstaka spetsbergsgäss. Dessutom 300 tranor och 114 sångsvanar. Sjön är fortfarande till största delen isbelagd men stora råkar finns. 

Lördag 26 mars 2005
Guidningsstart
Nu har årets guidningar vid Glänås fågeltorn startat. Länsstyrelsens guider finns på plats varje helg från 9 till 14. Guidad tur avgår 9.30. I går gjorde dimman att det blev svårt att räkna gässen och tranorna, men uppskattningsvis finns något 1000-tal grågäss, kanske 500 sädgäss och ett 100-tal tranor. Av övriga gäss har 30 spetsbergsgäss och några bläsgäss setts. Bland rovfåglar kan nämnas observationer av pilgrimsfalk, kungsörn, röd glada, brun kärrhök och fiskgjuse. Vid tornet igår sågs en forsärla vid stranden. Tidigt på morgonen sågs också en utter vid sjön. Både rördrom och enkelbeckasin har noterats. I veckan kom ett glädjande besked - den tranaunge som märktes vid sjön i fjol har nyligen setts i Gallocanta i Spanien.Guidning  Bengt Andersson, Lars Gezelius och Lars Frölich spanar in våren.

Lördag 19 mars 2005
Vårvinter
Mildvädret i slutet på veckan tog hårt på snön och det är nu mest barmark. Sjön är fortfarande frusen men i tre råkar ligger ca 500 knölsvanar. Pimplare och en del skridskoåkare är ute. Isen är inte perfekt men klart åkbar. Trots den kalla nordvinden kommer det in en del flockar av tofsvipor, starar och lärkor. Härligt!Vår?  Utsikt från Glänåstornet 19  mars.         FOTO: Lars Gezelius

Lördag 12 mars 2005
Vintern har grepp
Kalla nordvindar sveper över vassarna och nattens snöfall har målat landskapet helt vitt. Några kanadagäss och grågäss kurar på snötäckta fält. Våren känns avlägsen...I en råk i östra delen av sjön ligger 5-10 knölsvanar och några storskrakar. Ett 100-tal skäggmesar höll till vid Renstad kanalens mynning.
 Kanadagässen hukar sig i nordanvinden 10 mars.         FOTO: Lars Gezelius

Torsdag 10 mars 2005
Årsmöte i Ödeshög
I kväll hölls föreningens sedvanliga årsmöte. Denna gång i Slöjdvillan i Ödeshög. 17 medlemmar mötte upp och fick lyssna på ett mycket intressant föredrag av Leif Nilsson om våra gåsarters uppträdande i Europa. Leif tackade oss för våra insatser med att hålla koll på Tåkerns gäss som ju är en viktig del när man ska lägga pusselbitarna på plats för att få fram en bild över gässens flyttningsvanor. Under årsmötes- förhandlingarna omvaldes Bengt Andersson till ordförande och ledamoten Lars Nilsson, som avböjt omval, avtackades efter lång och förtjänstfull insats i styrelsen genom åren. Ny ledamot i styrelsen blev Tommy Berg från Ödeshög.
 Leif Nilsson
  Leif Nilsson, Lunds Universitet berättade om gässens fyttningsvägar.   FOTO: Lars GezeliusLars o Bengt Lars Nilsson (med choklad) avtackas av ordf. Bengt Andersson         FOTO: Lars Gezelius

Lördag 26 februari 2005 
Vinterlandskap
I dag skiner solen över ett vintrigt Tåkern. Det är omväxlande snö och barmark på slätten och på sjön har mycket av snön blåst bort och det är faktiskt läge för skridskor. En flock skäggmesar fanns i vassen vid Renstad kanal. Nio sädgäss sågs 20 feb. och idag fanns ett ex vid Svälinge. I veckan har både fjällvråk, kungsörn och havsörn observerats, liksom en pilgrimsfalk vid Alvastra. Vid Vadstena reningsverk håller en vattenpiplärka till sedan en vecka. Där finns också en vattenrall och en rödhake
Vintersol
 
Vy från Kvarnstugan mot Ramstad 26 feb.                 FOTO: Lars Gezelius

Tisdag 8 februari 2005
Frusna kanaler
Vid dagens skridskotur påträffades de gamla Tåkernrävarna Gebbe Björkman och Lars Frölich ute i vassarna. De hade haft kontakt med några skäggmesflockar och en varfågel. Vid Kvarnstugan stöttes en duvhök upp. Det är fortsatt fin is på sjön. I Väversundakanalen hittades några pungmesbon från i fjol.

Söndag 6 februari 2005
Fin is på Tåkern
Nu erbjuder Tåkern fina skridskoturer i vårvintersol. Idag fanns några råkar med en del svanar och knipor. Dessutom fanns några havsörnar på isen. 

Söndag 16 januari 2005
Simfågelräkning
Idag räknade vi simfåglar i Tåkern och i Vättern, norr och söder om Omberg. Det var hård SV-vind, så det var inte mycket fågel i Vättern. Tåkern är ju helt öppen och där var det desto mer simfåglar. Det är en hel del gäss här redan nu. Ca 200 sädgäss, 800 kanadagäss, ca 20 grågäss och en spetsbergsgås har setts. Det är gott om knölsvan, drygt 1300 ! I övrigt finns en del storskrake, vigg och knipa i sjön. En häger sågs vid Svälinge härom dagen. Vi bedömer att det finns minst 15 havsörnar kring sjön nu.  

Torsdag 4 januari 2005
Nytt Info december 2004
Använd länken till vänster som går till Infobladen.

Gott Nytt År

Fredag 31 december 2004
Rapporter ur Vingspegeln
Här är tre rapporter ur Vingspegelns Tåkernnummer. De visar Ringmärkning 2003, Fågelobservationer 2003 samt Årsrapport om arbetet vid Tåkerns Fältstation 2003.